Alle berichten door op admin

Vacature

Wij zijn op zoek naar een gemotiveerde en creatieve JUNIOR ARCHITECT / STAGIAIR (IR) ARCHITECT om ons team te vervoegen.

Als architect werk je mee aan verscheidene projecten: meergezinswoningen, nieuwbouw en verbouwingen. Je krijgt de kans om de projecten mee uit te werken van A tot Z, met ruimte voor eigen initiatief en contact met opdrachtgevers, aannemers en andere bouwpartners.

Je werkt onder zelfstandig statuut in een dynamisch team.

Geïnteresseerd? Stuur ons een mailtje met jouw CV en motivatiebrief op volgend mailadres: martine@aros.be en we contacteren jou voor een vrijblijvend gesprek.

Expertises – roestende wapening

De eigenaars van dit pand werden geplaagd door de ontsierende roestvlekken en barsten die zichtbaar werden boven hun terras.

Roestvlekken en barsten duiden vaak op een onderliggend en groter probleem. In dit geval zijn het zelfs tekenen dat de wapening van het beton het stilaan begeeft.

De wapening is een essentieel onderdeel van de stabiliteit van een gebouw. Wanneer deze wordt aangetast is dit een probleem dat dringend om aandacht vraagt.

Mogelijke gevolgen

Wanneer de aantasting van de wapening niet tijdig wordt aangepakt dan begint het beton af te brokkelen en zal op termijn ook instortingsgevaar optreden.

 

Roestende wapening, afbrokkelend beton

Roestvlekken over geheel van overhangend beton

Hoe detecteren?

  • barsten in het beton
  • roestvlekken op het beton
  • uitpuilende stukken wapening

Wat te doen?

Het beste wat u kan doen is meteen contact opnemen met uw verzekering en met hen nagaan of u een bouwkundig expert kan inschakelen om de schade te herstellen. Ook zonder verzekering kan u beroep doen op Aros voor een expertise.

Concordia – Halle

Recent werd Aros gevraagd om een aantal voormalige bioscopen om te bouwen naar appartementen. Het project “Concordia” is er daar één van.

Zoals bij elke bioscoop is er geen natuurlijke lichtinval in het oorspronkelijke gebouw. Een van de uitdagingen is dan ook een nieuw evenwicht vinden tussen de oorspronkelijke uitstraling van de gevels en de nieuwe elementen die voor lichtinval zorgen.

De buitengevels en structuur van het gebouw blijven bewaard maar binnenin verandert alles… De projectieschermen van weleer moeten stilaan plaats maken voor moderne appartementen met veel lichtinval

Links op de foto ziet u nog het doek van de oude filmzaal

GO! Halle – Onderwijs naar een ander niveau

Toen Aros de kans kreeg om de gebouwen van het Atheneum in Halle onder handen te nemen werd er geen moment getwijfeld.

Een gebouw vol persoonlijke herinneringen voor de vele leerlingen, een gevel die mee het straatbeeld bepaald en zelfs onderdeel uitmaakt van de uitstraling van de school verdiende extra aandacht. Maar hij stelde de school ook beperkingen. Althans, zo werd gedacht.

Thinking out of the box within the box

Op de campus van het Atheneum, waar leerlingen van 2,5j – 18j terecht konden kampte men met een enorm plaatsgebrek. Gezien er intussen ook een CVO was ingetrokken vergrootte de druk nog verder. Door de vervallen vleugel van de Middenschool te renoveren en opnieuw in gebruik te nemen zou dit deels worden opgelost, maar nooit helemaal.

 

Aros zag echter meer mogelijkheden binnen de grenzen van de bestaande gevels. Achter deze gevels schuilde immers een zee van ruimte. In de hoogte weliswaar en dus weinig bruikbaar met de bestaande indeling. Het plan werd opgevat om van de 2 bestaande verdiepen 3 verdiepingen te maken en ook de zolderruimte bij op te nemen als leslokalen.

Zo kwam er dus een niveau bij, een extra laag binnenin het gebouw.

Voordelen en uitdagingen

Het idee van een extra bouwlaag met een hele gang extra lokalen t.o.v. het initiële plan zou de school de nodige extra ruimte bieden. Bovendien zou het verlagen van de plafonds op zich ook een positieve impact hebben op de stookkosten per klas.

Het plan werd dus verder uitgewerkt en er werden oplossingen gezocht voor verschillende uitdagingen zoals:

  • aparte ingang voor CVO en Middenschool: dit maakte een bijkomende constructie noodzakelijk die de oorspronkelijke architectuur zou beïnvloeden
  • brandveiligheid: de raampartijen van de verschillende verdiepingen moesten een minimale afstand in de hoogte respecteren om het overslaan van vlammen bij brand te voorkomen.

 

Het resultaat

De vernieuwbouw is een van de opmerkelijkste realisaties van Aros in het Halse straatbeeld. Het bood zoveel mensen de kans om onderwijs te genieten en/of zich bij te scholen, dat er gerust mag gesteld worden dat het voor velen een onderdeel was van hun leven. Dankzij de geslaagde verbouwing zal dat voor toekomstige generaties niet anders zijn.

 

 

Van Fris Vis naar frisse blik

De voormalige viswinkel op de Grote Markt van Halle was voor velen een doorn in het oog. Veel van de gebouwen rond de markt hebben een historisch karakter. Dit gebouw met een alu gordijngevel brak daar op een zeer abrupte manier mee. De vorm van het perceel van ca. 35m² was de ultieme uitdaging voor het realiseren van een winkelruimte en 2 appartementen.

Een nieuwe crepi op een hout- en staalskelet vormde een compleet nieuwe gevel in harmonie met de oude gevels rondom. Twee duplexappartementen van om en bij de 65m² en een commerciële ruimte over kelder en gelijkvloers zijn het resultaat.

Kunstacademie Meiboom

De stedelijke kunstacademie “De Meiboom” in Halle barstte uit haar voegen. Het stadsbestuur gaf de opdracht voor de bouw van bijkomende lokalen aan Aros.

Van het hoofdgebouw waren noch de stabiliteit, noch de funderingen bekend. Een relatief lichte staalconstructie zou de uitvoeringstermijn verkorten en zo weinig mogelijk gewicht betekenen voor de onderliggende constructie.

De vorm werd bepaald in functie van de lichtinval en van de waardevolle volumes van het neo-klassicistische tegenoverliggende gebouw.

Continuiteit tijdens de verbouwing

Tijdens de verbouwingen zouden de lessen gewoon door moeten kunnen gaan. Daarom werd er gekozen om met een staalconstructie te werken bovenop het bestaande rechtervleugel. Een staalconstructie verkort immers het bouwproces en de ongemakken die dit met zich meebrengt.  

De gebogen vorm zorgt ervoor dat de beschikbare bouwhoogte optimaal wordt benut.

De noordgerichte raampartijen zorgen voor een optimale lichtinval in de teken- en schilderateliers.